Info

Vastuullisuus

Ekologisesti kestävä ja vastuullinen toiminta on minulle hyvin tärkeää, ja siksi suosinkin korujen materiaaleista ja tuotannosta aina pakkausmateriaaleihin asti mahdollisimman ekologisia ratkaisuja. Korurasiani ja postituspakkaukseni ovat ympäristöystävällisiä, Westpackin ECO-rasioita. Korurasoiden sisällä olevat tuotekuvauslappuset on painettu kierrätyspaperille ja käyttämäni silkkipaperi on myös Westpackin ECO-tuoteperheestä.

Korut olen korvakorujen taustoja, ketjuja ja lukkoja lukuun ottamatta valmistanut käsityönä kierrätetystä hopeasta. Hopea on ostettu ruotsalaiselta NSG:ltä, jonka myymät jalometallit on kaikki kierrätetty metalliromuista eettisesti ja kestävästi. Käyttäisin mielelläni suomalaista hopeantuottajaa, mutta en ole löytänyt tahoa, jolta saisi 100% kierrätettyä hopeaa. Käytän myös omasta valmistuksesta ylijäänyttä hopeaa sulattamalla ne uudelleen. Koska käytän kierrätettyä hopeaa, ei toimintaan liity kaivostoiminnasta aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Käyttämäni hopea on sterlinghopeaa eli seosta, jonka hopeapitoisuus on 92,5%, loput on kuparia. Tämä on yleisin koruissa käytetty pitoisuus, koska hopean sävy, muokattavuus ja kestävyys ovat optimaaliset.

Jalometallikoru on pitkäikäinen, koska materiaali sinänsä ei muutu käyttökelvottomaksi koskaan. Korun voi joko korjata tai ainakin sulattaa ja jalostaa uusiokäyttöön. Esimerkiksi rikkoutuneet tai irronneet lenkit ja tapit voi usein juottaa takaisin tai korvata uusilla. Hopeakorut luonnollisesti kuluvat käytössä ja joskus voi tapahtua jotain poikkeuksellista, minkä seurauksena koru vaurioituu pahemminkin. Atelier Hankin korut ovat pääsääntöisesti huollettavissa ja korjattavissa, joten rohkaisen ottamaan yhteyttä myös kyseisissä tilanteissa, jotta koru saadaan takaisin loistoonsa.

Olen hankkinut koru- ja jalokivet suomalaisilta, luotettavilta jälleenmyyjiltä, mutta valitettavasti kivien alkuperästä ei aina siltikään ole varmuutta. Joskus saan käsiini kierrätettyjä koru- ja jalokiviä. Käyttämieni laavakivien hankinta ei kuormita ympäristöä kaivostoiminnan tavoin, koska kiviesiintymät sijaitsevat maan pinnalla ja laavakiveä esiintyy maailmalla runsaasti. Monet käyttämäni korukivet ovat synteettisiä.

Ylipäätään pienyrittäjyyden ja käsityön tukeminen on halpaan ja kertakäyttöiseen massatuotantoon nähden eettinen valinta. Suomalaisen yksinyrittäjänaisen toimintaa tukemalla tuet työtä Suomessa ja eettiset työolosuhteet kuin myös sujuva kontaktointi tekijään ovat taattuja.

Haluan olla toiminnassani mahdollisimman läpinäkyvä, joten kerron mielelläni valmistusprosesseista ja käyttämistäni materiaaleista.

Korujen huolto

Rakastan hopean luonnollista sävyä, joten Atelier Hankin koruja ei ole pinnoitettu keinotekoisen kiillon saamiseksi. Hopea tummuu reagoidessaan hapen kanssa ja tämä muutos on luonnollinen korun ikääntyessä. Koruja kannattaa pestä säännöllisesti miedolla saippualla tai astianpesuaineella sekä pehmeällä harjalla ja kuivata pehmeällä liinalla. Kiiltoa voidaan palauttaa hopeankiillotusaineilla, mutta paras tulos saadaan ammattitaitoisen sepän käsittelyssä. Muista, että kiillotusaineet voivat vaurioittaa joitain korukiviä, varsinkin helmet ovat hyvin herkkiä vaurioille eikä helmikoruja tulisi käsitellä kiillotusaineilla.

Hopeakorujen kunnossa pysymistä voi omilla toimillaan edistää. On erittäin suositeltavaa välttää korujen joutumista kosketuksiin erilaisten kemikaalien, kuten voiteiden, hiustuotteiden ja hajuvesien kanssa tummumisen estämiseksi. Korut kannattaa siis pukea päälle aina viimeiseksi. Varsinkin helmikorujen kanssa tämä on erityisen tärkeä muistaa, koska helmi on erittäin herkkä kemikaaleille. Hopean tummumista voidaan estää myös säilyttämällä koruja ilmatiiviissä muovipussissa silloin, kun ne eivät ole käytössä. Hopeakoruja ei suositella pidettäväksi uimisen ja auringonoton aikana. Korujen käyttöä on syytä välttää myös esimerkiksi koti- ja puutarhatöissä korun naarmuuntumisen ja muun vahingoittumisen estämiseksi. Korujen säilyttäminen erillään toisistaan estää korujen naarmuuntumisen.

Mustaksi patinoidut korut menettävät patinaansa käytöstä riippuen, jolloin myös korun ilme muuttuu. Etenkin patinoidut sormukset muuttuvat kauniin monivivahteisiksi, koska sormessa koru on erityisen altis hankaukselle ja muille ulkopuolisille kontakteille. Patina on mahdollista palauttaa ammattilaisen käsissä. Patinoituja koruja tulisi pestä mahdollisimman harvoin ja erityisen hellävaraisesti hankausta välttäen patinan säilyttämiseksi. Kiillotusaineita ei saa käyttää patinoitujen korujen huollossa patinan säilyttämiseksi.

Otathan yhteyttä, jos omat Atelier Hankin korusi kaipaavat huoltoa!

Ohje sormuskoon mittaamiseen

Jos sinulla ei ole tiedossa tarvitsemasi sormuksen kokoa, voi sen arvioida tietyillä mittauksilla. Tässä yksi tapa: 1) kääri paperisuikale sormen ympärille siten, että se asettuu mukavasti sormen ympärille, mutta ei kiristä ja jää löysäksi 2) tee kynällä merkki paperiin siihen kohtaan, joka osuu paperisuikaleen päähän 3) mittaa suikaleen koko viivaimella; nyt tiedät sormuksesi sisäpuolen ympärysmitan 4) katso ohessa olevasta taulukosta sormuksesi koko. Sisähalkaisija (mm) = sormuksen koko.

Sormuksen koko

Sisähalkaisija (mm) Ympärysmitta (mm)
14,5
45,5
15,0
47,1
15,5
48,7
16,0
50,2
16,5
51,8
17,0
53,4
17,5
55,0
18,0
56,5
18,5
58,1
19,0
59,7
19,5
61,2
20,0
62,8
20,5
64,4
21,0
65,9
21,5
67,5
22,0
69,1
22,5
70,7
23,0
72,2

Koon voi arvioida myös mittaamalla tarkalla viivaimella (0,5mm tarkkuudella) jo olemassa olevan sormuksesi sisämitta (=sisäpuolen halkaisija). Huomioithan aina, että jos sormus on leveä, tarvitsee koon todennäköisesti olla 0,5mm suurempi kuin ohuessa sormuksessa. Kaikkein tarkimman tuloksen saat, jos käyt mittaamassa sormuksen koon kultasepänliikkeessä. Tämä on suositeltavaa etenkin leveiden sormusten kohdalla.

Kun mittaat sormen kokoa, huomioithan, että sormen ympärysmitta voi vaihdella vuorokauden aikojen mukaan. Myös esimerkiksi suolaiset ruoat, alkoholi, helle ja fyysinen työskentely saattavat aiheuttaa turvotusta sormissa. Pakkasella ja kylmällä ilmalla taas sormet ovat solakammat, kuin lämpimällä. Näistä syistä sormi kannattaa mitata eri vuorokaudenaikoina ja mahdollisimman tavanomaisissa olosuhteissa.