Atelier Hankin tarina

Olen jalometallialan artesaani Hanna Kivelä ja Atelier Hanki on minun luovuuteni leikkikenttä, paikka, jossa pääsen ilmaisemaan näkemyksiäni, ajatuksiani ja tunteitani sekä toteuttamaan unelmiani.  Atelier Hankin nimi tulee tietysti omasta nimestäni, mutta se on myös viittaus talviseen luontoon ja tunnelmaan, joka on yksi tärkeistä inspiraation lähteistäni. Atelier Hanki - Hanna

Valmistuin jalometallialan artesaaniksi keväällä 2022 ja nyt opiskelen kultasepän ammattitutkinto-opintoja Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Opiskelen vakavasti otettavana harrastuksena myös kuvataiteiden perusopintoja Sara Hildén -akatemiassa. Aikaisemmalta ammatiltani olen päihdetyön sairaanhoitaja ja terveyden edistämisen asiantuntija eli ihmismielen koukerot ja niihin syventyminen ovat aina kiehtoneet minua. Olen kuitenkin aina kokenut voimakasta vetoa ja tarvetta luovaan ja taiteelliseen ilmaisuun ja elämäntapaan joten alanvaihto olikin aina vain ajan kysymys. Koen nyt olevani täysin omassa elementissäni.  Olen herkkä, syvällinen, utelias ja intohimoinen, suloiseen melankolisuuteen taipuvainen haaveilija, jolla on suuri tarve lisätä maailmaan kestävää kauneutta, sen monessa eri merkityksessä.

Oman koru- ja kuvataiteen tekemisen taustalla vaikuttaa niin mystiikka, raskas musiikki ja tumma estetiikka, kuin myös selkeälinjainen, skandinaavinen muotoilu, moderni taide ja kirjallisuus, sadut ja tarinat sekä pohjoinen luonto. Olen erityisen kiinnostunut ja inspiroitunut luonnon mystisestä ja henkisestä puolesta. Katson maailmaa vahvasti esteettisyyden näkökulmasta ja olen hyvin sensitiivinen näkemään kauneutta kaikkialla, myös näennäisesti epämiellyttävissä ympäristössä, esineissä, tapahtumissa ja tunteissa. Sisäinen elämäni on siis hyvin rikas ja runsas ja toivon, että edes osa tästä kaikesta kokemastani monimuotoisesta kauneudesta välittyisi omien taiteellisten tuotosteni kautta myös ulospäin.

Koen, että parhaimmillaan korut ja kuvataide voivat koskettaa jotain perustavanlaatuista ihmisen sisällä. Se voi herättää jotain hyvin merkityksellistä henkilökohtaisella tasolla, mutta siihen myös liittyy jokin tavanomaisen elämän ulkopuolinen, voimallinen kokemus. Käsityönä tehdyt korut ovat paljon enemmän kuin vain asusteita ja koristeita. Korut ovat kirjaimellisesti iholla ja niistä voi tulla todella läheisiä. Parhaassa tapauksessa ne antavat voimaa, iloa ja lohtua. Niihin voi liittyä voimakkaita tunteita ja muistoja sekä oman tunnetilan ja identiteetin ilmaisemista ja vahvistamista. Koruihin liittyy usein myös tärkeitä traditioita ja muistoja, koska ne kestävät aikaa ja kulkevat sukupolvelta toiselle. Eniten rakastan korujen suunnittelua ja vapaan luomistyön tunnetta. Se myös välittyy taiteeseeni ja koruihini ja tekee niistä yksilöllisiä ja hyvin erityisiä. On valtava ilo luovuttaa oman käden ja sydämen tuotos jollekin sitä arvostavalle. Usein varsinkin uniikeista koruista ja taideteoksista luopuminen on jopa haikeaa, mutta se kertoo omasta kiintymyksestäni ja toimintani merkityksellisyydestä.

Olen ylpeä ammatistani, joka on yksi maailman vanhimmista. Koruni ovat aitoa, korkealaatuista, suomalaista käsityötä. Valmistan koruni itse usein ihan materiaalin sulattamisesta lähtien ja koru valmistuu lopulliseen muotoonsa sahaamisen, takomisen, taivuttamisen, juottamisen, kaivertamisen ja monen muun erityisosaamista vaativan työvaiheen kautta. Haluan tehdä yksilöllisiä koruja ja siitä syystä en tuota mallistoni korunosia valamalla, vaikka se nopeuttaisi tuotantoprosessia. Valmistan korut käsityönä omalla kotipajallani tai kultaseppäkoulun pajalla. Kuvataiteen tekemiseen minulla on kodissani myös hyvin pieni, mutta kaunis ja valoisa ateljee.